História
Ing. Vladimír Valenta
Narodil som sa v Karlovej vsi do rodiny, ktorá bola úzko spätá s prírodou. Otec bol vedec – botanik, jeho matka vlastnila jednu z najväčších záhradníckych firiem na Slovensku do roku 1945. Už ako osemročný som vyrobil prvé víno.
Nakoľko rodina ovplyvňuje smerovanie každého dieťaťa, trávil som veľa času v prírode, čo zanechalo stopu na mojom odbornom smerovaní. Po ukončení stredoškolského štúdia ma prijali na Vysokú školu poľnohospodársku v Nitre.
Po jej absolvovaní v roku 1982 som sa zamestnal na štátnom poľnohospodárskom družstve v Bratislave – Devíne, ktoré sa zameriavalo na vinohradníctvo a vinárstvo. Tu som pôsobil až do roku 1989. Po nežnej revolúcii som spolu s priateľom založil firmu Vinkova, v ktorej som pôsobil 4 roky. Začínali sme s nulovým kapitálom s produkciou cca 10 tis. litrov ročne.
V roku 1993 som sa osamostatnil a založil si vlastnú firmu. Mojim pôsobiskom boli prenajaté pivnice v Pezinku – Grinave a v obci Jablonec, s ročnou produkciou cca 100 tis. litrov vína.
Svoje víno som predával i v prevádzkach v Bratislave na Miletičovej ulici v areáli Centrálneho trhoviska a legendárnej vieche, známej pod menom Ochutnávka vín, na Obchodnej ulici. Na konci 90-tych rokov v časoch divokých privatizácii som o tieto obchodné prevádzky prišiel. Napriek ťažkým začiatkom sa mi podarilo firmu dostať do výbornej kondície a produkciu niekoľkonásobne zvýšiť.
V roku 1996 som odkúpil Vinárske závody vo Vajnoroch a v rokoch 1998 som sa presťahoval do vlastných priestorov. Tu vznikol vinársky závod, využívajúci najmodernejšie technológie na spracovanie hrozna a výrobu vína s produkciou okolo 1 mil. litrov kvalitných odrodových, bielych, červených a ružových vín. Odrodová skladba sa odvíja od dopytu na Slovenskom trhu. Medzi červenými vínami sú najžiadanejšími odrodami Frankovka Modrá, Svätovavrinecké, na každej výstave oceňovaný Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon, Merlot, Alibernet či Syrah. Z bielych odrôd sú to Müller Thurgau, Veltlínske Zelené, Rizling Vlašský, v posledných rokoch odroda Chardonnay, Irsai Oliver, Tramín Červený, Lipovina, Rulandské biele a šedé, či muškáty.
Nakoľko nevlastním vinohrady, hrozno vykupujem. Selektujem tak hrozno, z ktorého vyrábam kvalitné biele, červené a ružové vína. Hlavnými dodávateľmi suroviny sú vinohradníci z Malokarpatskej, Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Sú vinohradníci, s ktorými spolupracujem od výsadby až po zber, a preto mám možnosť zasiahnuť do výberu vysádzanej odrody, technológie pestovania a zberu úrody.
Okrem vín hroznových sa zaoberám i výrobou vína z ríbezlí. Ríbezľové víno má dlhodobo na trhu veľký úspech a vyrábam ho podľa starej, chránenej, rodinnej receptúry. Na trhu sa predáva pod chráneným označením „Čierny medveď“ a „Čierna hviezda“, ktorá sa do fliaš dostáva až po niekoľkoročnom zrení v barikových sudoch.